sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Viikon 45. harjoitukset


Palauttelua -laakereilla lepäilyä(kö)?


Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa on, sitä nopeammin palautuu fyysisestä rasituksesta. Näinhän se menee… Oikein ajoitetut ja omaan kuntotasoon sopiva kuormitus nopeuttaa fyysistä kehittymistä. Harjoittelu muuttuu kuluttavaksi mikäli sopivasta/riittävästä levosta ja palautumisesta ei huolehdita - näin vaarana ajautua ylikuntoon. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että olisi hurjassa iskussa vaan elimistössä on ylikuormitustila eli voi olla väsymystä, korkea syke (myös matalatehoisissa harjoituksissa), sairastumis -ja loukkaantumisriski on kasvanut ja voi olla muita normaalista poikkeavia oireita mm. harjoittelu ei tunnu kovinkaan mielekkäältä.

Jokaisen urheilijan ja kuntoilijan on tärkeää oppia kuuntelemaan omaa kehoa ja reagoimaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa liialliseen ylikuormitukseen. Kokonaisrasitus koostuu arkielämän haasteista, työstä ja harjoittelusta sekä vapaa-ajasta eli kokonaisuutta tarkastellessa on hyvä ottaa myös näiden rasitus huomioon. Esimerkiksi pitkät työmatkat ja matkustelu voivat olla arvaamattoman kuluttavia sekä pienten lasten vanhemmilla yöunet voivat olla heikompia eli palautuminen voi yön aikana jäädä vajaaksi.

Miten siis palautuu?


Kevyt harjoittelu virkistää mieltä ja huoltaa kehoa. Venyttely ja palauttava hieronta myös nopeuttavat kudosten aineenvaihduntaa eli kaikilla näillä on palauttava vaikutus. Fyysistä palautumista ei siis saa ns. perjantaipullosta, vaikka se tietyllä tapaa rentouttaisikin. Pullo kannattaa jättää kaupanhyllylle ja sujauttaa perjantain kunniaksi lenkkarit jalkaan – käydä pieni kävelylenkki ja rentoutua saunanlauteilla. On varmasti paljon virkeämpi olo seuraavana aamuna;) Eikös vain? Onhan tutkimuksissa ja testeissä osoitettu, että alkoholia nauttineena ei palautuminen ole optimaalista ja uni ei oikeasti ole niin ”syvää” miltä se ehkä tuntuu eli kaikki unen vaiheet eivät toteudu täydellisinä.


Miten se palauttava viikko meni…


Viikko alkoi leppoisasti lepopäivällä ja huipentui jalkojen hierontaan. Jalat olivatkin aika jumissa, olihan edellisestä hieronnasta jo 3viikkoa. ”Aktiiviaikoina” kävin hieronnassa joka tai joka toinen viikko, nykyään väli on melkeinpä aina sen 3viikkoa eli hieronta sijoittuu käytännössä palauttaville viikoille. Viikon toinen hieronta oli perjantaina ja tällöin oli vuorossa selkä sekä niskat. No, ei se tosiaan viikko ihan pelkkää hierontapöydällä lepäilyä ollut;)

Palauttavalla viikolla pyrin tekemään tärkeimmät harjoitukset ylläpitävänä ja näitä ovat; voima, teho ja pitkä peruskestävyys. Muuten viikko rakentuu tuntemuksen mukaan palauttavasta harjoittelusta ja levosta. Kokonaismäärä pyritään pitämään todella matalana, sillä perusharjoittelullakin väsyy eikä palautumista tapahdu mikäli harjoitusmäärät ovat suuria.

Palauttavan viikon (45) harjoitukset:


Ma:  Lepo, Hieronta (alavartalo)
Ti:   PK, Uinti 37min. 1500m. perusmenoa eli vaparia.
Ke:  Tehotreeni hiihtäen vapaalla; veryttely, 5min. VK-/5min. VK+/5min. MK x2, 10min palautuksella, veryttely. Kesto yht. 1h 14min.
To:  Lihaskunto perusvoimana kotona 60min. Veryttelyt pyöräillen rullalla.
Pe:  Lepo, Hieronta (selkä)
La:  Pitkä PK, hiihto vapaalla 2h.
Su:  Palauttava vaunulenkki 43min+ venyttely

Kokonaiskesto: 5h. 35min. +hieronnat
Kulutetut kalorit: 2972kcal
Harjoitusten lukumäärä: 5

Yölevon palauttava vaikutus oli loppuviikosta ailahtelevaa tällä pienen lapsen äidillä, joten hieman väsymys painoi perjantaina ja lauantaina. Osaksi tämä väsymys saattoi johtua myös samaan aikaan orastavasta flunssasta, joka yritti iskeä päälle siinä onnistumatta. Sunnuntaina olo tuntuikin, jo todella normaalilta ja ”hinku” treenaamaan on selkeästi lisääntynyt. Onhan sekin tavoite palauttavalla viikolla eli lepoa niin paljon, että seuraavaan viikkoon lähetään into pinkeenä;)

Erittäin innoissani olen myös ensi viikon osalta erään asian suhteen, joka on minua poltellut ja houkutellut puoleensa jo pitempään… Minkä? Se selviää myös Teille, aivan pian seuraavassa jutussa J

Terveisin, Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti