tiistai 18. syyskuuta 2012

Raskauden jälkeinen hyvinvointi

Raskauden jälkeinen hyvinvointi koostuu monista uusista "palasista" joita aiemmin elämässä ei ehkä ole ollut tai ei ole tarvinnut ottaa huomioon. Elämässä on siis tapahtunut pysyvä muutos uuden perheenjäsenen myötä.

Ensiksi pieni pätkä unesta: Arkea rytmittää uusi perheenjäsen. Hänelle on alkuvaiheessa aivan sama mitä se kello näyttää, kun on nälkä! Äiti saattaa olla hyvinkin väsynyt pätkissä nukutun yön jäljiltä, jos on nukkunut ollekaan. Siinä on välillä hyvinvointi kaukana:( Toivottavasti kuitenkin päivisin voi nukkua (kun vauva nukkuu) ja ottaa univelkoja takaisin.  Reilusti vaan miestä pyytämään apuun tai muita läheisiä. Sillä pitkään jatkunut univaje on haitaksi terveydelle. Mieliala kärsii, stressaa, vastustuskyky heikkenee. Kasvuhormonin tuotanto pienentyy ja sokerinsietokyky heikkenee, jotka ovat yhteydessä ylipainon kertymisen kanssa ja täten alttius sydän -ja verisuonitaudeille sekä 2.tyypin diabetekselle lisääntyy. Kukapa ei olisi väsyneenä unohdellut asioita, torkahdellut, ollut ärtyisä ja keskittyminen asioihin ollut vähän niin ja näin.

Helposti voi siis tulla siihen tulokseen, että mikäli äiti ei saa tarpeeksi lepoa, ei hän välttämättä jaksa huolehtia omasta hyvinvoinnista. Äidin hyvinvoinnin kärsiessä, vaikuttaa se väistämättä koko perheen elämään.

Mistä tässä sitten lähtisi liikkeelle hyvinvoinnin edistämiseksi uudessa elämäntilanteessa? On tärkeää tunnistaa ja tiedostaa seikat, jotka vaikuttavat hyvinvointiinsi. Tähän on "helppo" ja yksinkertainen tehtävä. Mieti mitkä asiat parantavat hyvinvointiasi? Kirjaa ne alla olevan kuvan mukaisesti paperille +merkillä (esimerkkinä itseni laatima hyvinvoinnin "kartta"). Haasteet kannattaa  myös kirjata -merkillä, sillä ne ovat yhtä tärkeitä onnistumisen kannalta.

Harjoitus pistää Sinut ajattelemaan syvällisemmin asioita ja ehkä esiin nousee aivan uusia asioita, joita et ehkä ole aikaisemmin edes tullut ajatelleeksi. Näin pystyt varmasti paremmin tarttumaan näihin hyvinvointia edistäviin ja heikentäviin asioihin/seikkoihin elämässäsi. Eikä varmasti ole pahitteeksi, että tämän hyvinvoinnin "kartan" käy puolison kanssa läpi. Löydätte varmasti paljon uutta keskusteltavaa ja ehkä puolisosi innostuu itsekkin kirjaamaan omalta kohdaltaan samanlaisen.
Hyvinvoinnin muutos vaatii jonkin verran teoreettista tietämystä ja soveltamisen taitoa. Henkisten valmiuksien tunnistamista ja vahvistamista. Haasteena saattaa olla vanhat totutut tavat, uskomukset, eparealistiset tavoitteet, tieto/taidon puute, suunnittelemattomuus, motivaation puute, laiskuus sekä kannustuksen puuttuminen.

Kukaan ei kuitenkaan ole yksin ja apua sekä tukea varmasti löytyy kunhan sitä pyytää!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti