sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Raskausajan hyvinvointia...

Vai pahoinvointia? Ehkä sitäkin jossakin vaiheessa.

Jokainen tuleva äiti on varmasti törmänny kommenttiin; "Oi, sinähän oikeen hehkut" :)
Ehkä joo, sillä useinhan raskausaikana iho, hiukset ja kynnet voivat todella hyvin. Mutta miten voi tuleva äiti?
Onneksi siihen voi paljon vaikuttaa omalla toiminnallaan. Fyysinen ja henkinen (sisäinen) hyvinvointi ei kuitenkaan välttämättä näy todellisuudessa päällepäin.

Kuntoa kannattaa ehdottomasti pitää yllä tai jopa kehittää raskauden aikana. Hyväkuntoinen äiti tulee varmasti kestämään raskauden ja synnytyksen fyysiset ja henkisetkin rasitukset aivan toisella tapaa mitä sohvalla viihtynyt kanssasisar. Synnytyksestä palautuminenkin on nopeampaa. Raskausajan liikuntaan on olemassa todella hyvä kirja; Liikkuva äiti -opas odotusajan ja synnytyksen jälkeiseen liikuntaan /Pisano Virva. Suosittelen lämpimästi kirjaa kaikille odottaville ja juuri synnyttäneille äideille.

Tärkeää on kuunnella toki omaa kehoa, väkisten ei kannata lenkille lähteä jos olo on ihan oikeasti väsynyt ja työpäivä on puristannut puserosta viimeisetkin mehut. Liikkua kannattaa silloin, kun on enemmän aikaa ja arki-iltoina käydä piristävällä "happihyppelyllä" tai suosia lyhympiä liikuntatuokioita. Hemmottelu ei todellakaan ole turhaa, se on niin rentouttavaa! Kipaista kosmetologilla, hierojalla, kampaajalla jne. mahdollisuuksien mukaan. Hyvinvoiva äiti -hyvinvoiva vauva.

Itse liikuin raskausaikana hyvin vaihtelevasti keskenmenoriskin ja ennenaikaisen synnytyksen riskin vuoksi. Onneksi pohjakuntoa oli sen verta, että jaksoi ne kuukaudet varmasti sekä fyysisesti, että henkisesti paljon paremmin mitä jos ei olisi harrastanut säännöllistä liikuntaa. Kunto tippui kyllä, aika paljonkin ja lihasvoimat hupeni. Kehonkoostumus muuttui ja painoa tuli varmasti hieman enemmän mitä normi raskaudessa, kun liikuntamäärät/energiankulutus tippui aikaisempaan verrattuna rajusti em. syiden vuoksi. Onneksi fiksulla ruokavaliolla pystyi kompensoimaan painon nousua. Neljä viikkoa olin sairaalassa levossa ennen synnytystä ja arvatkaa; mikä minua siellä piristi ja puski eteenpäin? Tieto siittä, että päivä päivältä pienokaisemme syntymä lähenee ja sitä myötä pääsen kohta LIIKKUMAAN! Eli liikuntamotivaatio kasvoi potenssiin miljoona:) Ihmiskeho on luotu liikkumaan, ei makamaan. Omaa hyvinvointia sairaala-aikana kohensi läheisten vierailut, valmis ruokapöytä, pienet jumppa/venyttely tuokiot tilanteen mukaan ja rauhalliset lämpimät suihkuhetket. Mitä nyt yhden palohälytyksenkin sain OYS:ssa aikaan tämän suihkuttelun vuoksi:)

Pidä itsestäsi hyvää huolta ennen raskautta ja raskauden aikana, se todellakin kannattaa! Kukaan muu ei sitä puolestasi tee ja koskaan ei tiedä miten raskaus tulee etenemään. Hyvä kunto ei varastoidu, mutta siitä on hurjasti hyötyä!

Seuraavassa jutussa tullaan käsittelemään raskauden jälkeistä hyvinvointia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti