torstai 27. syyskuuta 2012

Palautumista, palamista ja polttelua


Palautuminen viime viikonlopun Lost in Kajaani seikkailu-urheilukisoista on lähtenyt mukavasti käyntiin. Alkuviikosta kroppa oli vielä aika kankea, väsyneen oloinen ja kamala nälkä vaivasi vaikka kuinka söi! Univelka oli hurja, sillä tulihan pe-su välillä unta vain n. 10h. Tästäkin la-su yö tuli nukuttua hieman pätkissä, kun pieni mies päätti itkeskellä pariin otteeseen yön aikana.

Kankeus ja väsymys on nyt kuitenkin selätetty, muuta miten?


Tiistaina alkoi kaivata jo hieman liikettä ja raitista ilmaa. Niinpä suuntasin Jonnen kanssa aamupäivällä vaunukävelylle. Jalat olivat hieman raskaat ja tukkoisen oloiset. Kävelyn päälle hyvät venyttelyt, Jonnen möyriessä vieressä. Herran mielipuuhaa on painia mamman kanssa, kun hän venyttelee! Fiilis ja olo paranivat hurjasti tämän lenkin ja venyttelyn jälkeen.

Palamista – kisassa paloi energiaa Polarin mittarin mukaan n. 10 500kcal. Normaalisti kulutan harjoitusviikon aikana n. 2500-7500kcal. viikkomääristä ja tehoista riippuen. Tämä viime viikon kova kulutus sai elimistön hormonitasoissakin aikaan muutosta, valvomisen sitä höystäessä, joten nälän tunne oli luonnollinen seuraus.  Kisan aikana ei normi ruokaa syödä, vaan energiaa tankataan energiapatukoiden -ja geelien sekä nesteiden muodossa. Tästä johtuen kahden päivän aikana vatsalaukun kapasiteettikin on hieman pienentynyt, joten eipä ihme että koko ajan saa olla jääkaapilla!

Polttelua – heti kisan jälkeen ajattelin, että tuskin viikkoon tekee mieli treenata/lenkkeillä. Kuinkas kävikään? Polttelu lenkkipolulle alkoi jo keskiviikkona käydä sietämättömäksi! Liikunta lisää endorfiinin (mielihyvähormonin) tuotantoa ja pitoisuuksia eli ei kai ihme, että mieli lenkille alkaa halajata.

Palautumisen tunne sai vahvistusta keskiviikon huoltavalla sauvakävelylenkillä. Fiilis oli aika huikea, tuntui kuin olisi ”hurmiossa” kävellytJ Sai ihan kunnolla reippailla, jotta syke nousi edes yli 100-110lyöntiä/min. Tästä minun hurmiosta saivat varmasti lisämotivaatiota liikkumiseen kaksi hölkkälenkillä ollutta miestä, joiden ohi painelin sauvakävellen. Toivotaan, että he kuitenkin jatkossakin osaavat liikkua maltilla. Sillä niin usein monelta liikkumista aloittavalta motivaatio lopahtaa, kun aloitetaan liikunta liian kovilla tehoilla ja/tai määrillä omaan kuntotasoon nähden.  Illan päätin rentouttavaan saunaan, hyvään venyttelyyn ja omatoimiseen etureisien sekä pohkeiden hierontaan – kuonat saivat kyytiä!

Torstaina olikin aamutuimaan ohjelmassa juoksutreeni. Edes kaatosade ei suunnitelmiani muuttanut, lenkille lähtöhän on vain asenteesta ja päättäväisyydestä kiinni. Treenin alku tuntui kankealta ja tukkoiselta, mutta lämmittelyn jälkeen kropassa oli hyvä tunne. Treenin kesto oli n. 40min. juoksin PK (peruskestävyys sykkeellä) ja tein välissä n. 8-10sek. ruskoja (vetoja) rennosti rullaten, jotta sain jaloille vähän aukaisuja ja hermostolle erityyppistä rasitusta viime viikonlopun tasaisen junnaamisen sijasta. Sillä lauantaina olisi ohjelmassa 14km. maastojuoksu (kisa). Kisaraporttia siis tiedossa taas seuraavaksi J

Reipasta ja rentouttavaa viikonvaihdetta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti