maanantai 1. lokakuuta 2012

MourunkiRun 29.9.2012


Rennosti "rullaten" vaiko hapoilla!?



Kempeleen Maratonklubi järjesti jokavuotisen maastojuoksutapahtuman MourunkiRun:n Kempeleen Köykkyrin ja Mourunkijärven maastossa.  Sama taho järjestää jo perinteeksi muodostuneen KempeleZMaratonin aina elokuussa ja Pertin Hiihdon maaliskuussa. Järjestelyt siis pelaavat tällä taholla, kun rasvattu. Joten eihän näitä oman pitäjän skapoja voi jättää välistä vaikka kuinka olisi palautuminen vielä kesken. Niinpä päätin olla mukana viivalla :)  Ja vieläpä naisten kilpasarjassa, vaikka tarkoituksena oli saada siis vain hyvä rento mutta kova harjoitusjuoksu.

Porukkaa alkoi virrata Köykkyrin hiihtomajana toimivalle kisapaikalle, kun saavuin paikanpäälle klo. 11.00. Ilma oli mainio +6. ja puolipilvinen.  Tsekkasin reittikartan ja reitti oli tuttu, hiihtoladun pohjaa Metsärinteelle ja sieltä edelleen kohti Mourunkijärveä, jossa pieni lenkki ja samaa reittiä takaisin. Asfalttia olisi tiedossa vain n.500m. Hyvä niin, sillä asfaltilla juoksu pidemmän päälle ei ole meikäläisen mielipuuhia. Lisäksi akillesjänteet ja etusääret tutuivat aika kireiltä sekä hieman kipeiltäkin, viimeviikonlopun seikkailun jäljiltä.  Päivän kisakengiksi valitsin maastojuoksukengät, sillä suurin osa matkata mentäisiin siis hiihtoladun pohjaa ja metsäautotietä, tiedossa olisi myös hyvin hiekkaisia osuuksia.

Ennen starttia 


Morjenstin tuttuja ja kävin hieman hölkyttelemässä konetta lämpimäksi. Fiilis oli melko rento, sillä olihan ennen kisaa ollut Jonnen kanssa vauvauinnissa eli itse ”lillunut” +30 asteisessa vedessä 30min. Jännityksellä siis odotin, saako jaloista mitään irti vai meneekö ihan ”sunnuntai lönkyttelyksi”? Pienet herättelevät venyttelyt ja jalkojen ravistelut, lämmittelyasu pois ja niinpä olisin valmis viivalle!

Startissa


Oli porukkaa ja tiivis tunnelma. Asetuin suosiolla toiseen lähtöriviin. 30 sekuntia – 10sekunttia ja PAM! Porukka ampaisi matkaan hurjaa kyytiä. Lähdin taas vähän liian kovaa, muiden vetäessä. On se kumma, että sitä ei vieläkään vuosien kokemuksen omaavana ymmärrä siinä alkukilometreillä ottaa täysin omaa vauhtia. 

Matkan varrella


Jossain vaiheessa vilkaisin kelloa ja se näytti kilometrivauhdin keskiarvoksi 4.44. HUI, nyt täytyy himmata tai muuten tulee seinä vastaan viimeistään kympin kohdalla! Ihme ja kumma oli se, että tämä alkuvauhti ei kuitenkaan tuntunut kropassa ja jaloissa mitenkään hurjalta. Kisailijoiden nauha alkoi venyä ja jokainen löysin pikkuhiljaa oman juoksupaikan. Osa juoksi polun mukaisesti kaikki mutkat kiertäen. Oli kyllä muitakin jotka minun tapaan pyrkivät vetämään mahdollisimman suoraa linjaa ja ennakoimaan kaikista kovimmat juoksualustat, jotta turhaan ei voimia kuluisi pehmeässä/hiekassa tarpoessa. Hieman ennen Mourunkijärveä vastaan tuli miesten kärki, aika hurjaa kyytiä pinkoivat! Juoksu tuntui itselläkin vielä tässä vaiheessa melko vaivattomalta. Mourunkijärvellä reitin puolessa välissä 7km. kohdalla oli järjestäjien juottopiste, itse jatkoin suoraan tämän ohi sillä olin ottanut matkaan pari pientä juomapulloa juoksuvyöhön.  Energiageelin imaisin tässä vaiheessa, siitä saikin mukavasti potkua. Matka jatkui kohti Köykkyriä samaa reittiä kun tullessa. Kunnon maastojuoksu kisaanhan kuuluu vissiin KAATUA vähintään kerta? Vedin kunnolla turvalleen 10km. kohdalla! Olin juuri juoksemassa kisan hiekkaisinta pätkää ja aikomuksena hypätä hiekalta väylän sivussa kulkevalle polulle. Askel ei ollutkaan enää niin lennokas mitä se ehkä vielä korvien välissä oli ja niinpä tossu tökkäsi penkkaan ja pöksistä siellä sitä sitten rymyttiin! Nopeasti ylös ja takaisin upottavalle hiekalle. Jalat tekivät totaalisen ”tenän”, rytmiä sai hakea seuraavat 2km. joten kilometrivauhti laski ja pari kisaajaa kirmasi hyvällä rytmillä ohi. Seinä tuli siis vastaan kaatumisen muodossa ja nämä seuraavat kilometrit olivat kaikkea muuta kuin "vaivattomia". En muista milloin viimeksi olen rynännyt ”sileän juoksussa”? Suunnistuksessa noita kaatumisia tulee vähän useammin, siellä kuitenkin juoksurytmi on muutenkin sen verta vaihtelevaa, että kaatuminen ei ole hermostolle niin kamala sokki mitä tämmöisessä tasaisen rytmin juoksussa. Jatkoin sen mitä kroppa antoi periksi, väkisten vääntämättä. Sykkeistä ei ole tarkempaa tietoa, mittari päätti olla ilmoittamatta sykkeitä jo ennen puolta väliä. Reilusti anaerobisen kynnyksen yläpuolella kuitenkin mentiin, tuntemuksen mukaan syke oli siellä n. 180lyöntiä/min. eli n. 90 % maksimisykkeestä. 

Kynnyksistä...


Aerobisen kynnyksen yläpuolella liikuttaessa hengitys – ja verenkiertoelimistö ei kykene vastaamaan lihasten happitarpeeseen vaan lihakset alkavat työskennellä ns. anaerobisesti. Energian tuotto tapahtuu sokereista ja lihaksen varastosokerista (glykogeenista). Anaerobisessa aineenvaihdunnassa sokeri pilkkoutuu ja muuttuu edelleen laktaatiksi eli maitohapoksi. Lihasten happamuus kasvaakin laktaatin lisääntyessä ja tämä tietenkin heikentää lihasten kykyä supistua, näin lihasten työteho heikkenee eli vauhti hiljenee väistämättä. Anaerobinen kynnys taasen tarkoittaa korkeinta sykettä/työtehoa, jolla maitohapon muodostus ja poisto pysyvät vielä tasapainossa. Hyvin harjoitelleella kestävyysurheilijalla saattaa kynnys olla jopa 90 % maksimisykkeestä. Jos tehoja nostetaan ja liikutaan anaerobisen kynnyksen yläpuolella, ollaan maksimikestävyyden alueella.

Maali häämöttää


Koneeni on aina ollut samantyylinen mitä hiihtäjä maailmanmestari Matti Heikkisellä eli kovia tehoja/sykkeitä (maksimikestävyys alueella) kestää hyvinkin pitkässä kisassa. Nyt en kuitenkaan lopussa rutistanut aivan kaikkea, kun olin ennakkoon niin itselleni luvannut :) Eli laktaattitasot eivät päässeet nousemaan hallitsemattomaksi, eivätkä jalat täten menneet aivan ”pökkelöiksi” lopussakaan ja jalat kantoivat vielä naista maalilinjan jälkeenkin!


                                                                      Maalisuoralla...

Saavuin maaliin 14km. taipaleelta ajalla 1:06:56 eli kilometrivauhti painui lopulta 4min58sek. keskiarvoon. Hyvä treenijuoksu! Yllättävästi jaksoi vaikka palautuminen on vielä kesken ja ns. herkkyys kadoksissa. Tasaista "junnaamista" jaksaa vaikka kuinka, mutta jos pitäsi mennä lyhyesti kovaa ei lihassolut tajua sellaista tämmöisellä harjoitustaustalla tähän vuodenaikaan. Tuskin koskaan, sillä geenit ei ainakaan sinne nopeuspuolelle ole. Onneksi harjoittelulla voi tuota puolta paikata, lahjojen puuttuessa.

                Maalissa hymyilyttää kaatumisesta huolimatta ja omat jalat kantaa eli laktaatit pysyi kurissa!


Kisan jälkeen...


Sen verta oli kuitenkin ”takki” tyhjä, että pötköttelin kisan päälle päikkärit Jonnen seurana ja illalla kevyt venyttely. Sunnuntai menikin sitten huoltavan 1h 50min. maantiepyöräilyn parissa. Jalat kiittivät ja fillari rullasi kivasti. Istuinluut eivät kiittäneet, nimittäin uudesta satulasta - joka menee heti vaihtoon eli väärän mallinen meikäläisen lantion luiselle rakenteelle.

Vauhdikasta viikkoa kaikille!

T. Anu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti