torstai 18. lokakuuta 2012

Mistä on mamma tehty?


Kehonkoostumuksen mittaus


Kehonkoostumusanalyysi on tehty Tanita –kehonkoostumusanalysaattorilla. Mittaustulos perustuu sähkönjohtavuuteen kehossa.  Mittauksessa vartalon lävitse johdetaan heikko sähkövirta, tätä et tunne eikä se ole terveydelle vaarallinen. Ainoastaan sydämentahdistinta täyttävälle mittausta ei tule tehdä, eikä sitä suositella raskaana oleville (ei tarpeeksi tutkimustietoa vaikutuksesta sikiölle, mittaustulos ei ole luotettava). Itse mittaukseen menee aikaa 20sekuntia, joten se on helppo ja nopea. Palveluun mittauksen lisäksi Trainer4You:lla kuuluu aina kattava palaute, jossa yhdessä personal trainerin kanssa tulokset käydään läpi henkilökohtaisesti. Mittaukseen on hyvä valmistautua aina samalla tapaa (ajankohta vuorokaudesta, vaatetus, ateriointi jne.) jotta mittaus on mahdollisimman luotettava. Lisäksi mittaus tulisi suorittaa aina samalla laitteella, näin tuloksia voi luotettavasti vertailla aikaisempiin. Lisätietoja kuntokartoituksista

Sitten niitä tuloksia, tavoitteita ja lukuja tiskiin!


Raskausaikana painoni nousi n. +12kg. Sairaalasta kotiuduttua painoa oli tästä tippunut n. -3kg. Painonnousua raskausaikana pyrin pitämään kurissa terveellisellä ruokailulla ja sopivalla energiansaannilla, koska liikkuminen oli rajoitettua sekä osan aikaa jopa kiellettyä. Raskauden jälkeen olen käynyt säännöllisesti kehonkoostumusanalyysissa Trainer4You Hyvinvointivalmennusasemalla Oulussa. Ensimmäinen mittaus (3.4.2012) raskauden jälkeen näytti elopainon olevan vielä +2,5kg korkeampi mitä ennen raskautta. Kesäkuun lopulla oltiin vain +100g. korkeammassa lukemassa ja elokuun alussa mittari näytti -600g. eli paino oli tämän verran alempi mitä ennen raskautta. Ensimmäinen tavoite oli siis saavutettu! Elokuussa (2012) asetin itselleni tavoitteeksi päästä ns. kisapainoon, matkaa olisi n. -5kg. Lokakuun puolessa välissä oli taas testin paikka, testiväliä ei kannata venyttää kovin pitkäksi jotta tietää missä mennään – onko suunta oikea? Perjantaina 12.10 astuessani laitteiston mitattavaksi, kieltämättä vähän jännitti! Tulokset oli juuri sitä mitä toivoin :) Elopainoa oli lähtenyt elokuun jälleen -2,7kg. Rasvamassaa tästä oli tasan -2kg. Aika hurjaa! Painoa verrattaessa tuonne huhtikuun ensimmäiseen testiin on lähtenyt -5,8kg ja rasvamassaa 3,9kg. Rasvaprosentti on tippunut -3,2% ja lihasmassa vain -1,8kg.
Suunta on siis oikea, harjoittelu ja järkevä ateriointi on tuottaneet tulosta. Ei ihmekään, että kaikki vaatteet alkavat tuntua isoilta! Painotavoitteeseen on kuitenkin vielä lokakuun puolessa välissä matkaa  -2,7kg ja rasvaprosenttia olisi tavoite pudottaa vielä n. -2,5/3,5%. Ajallisesti tavoitteen ”takarajaksi” olen asettanut 1.5.2013.

Mitä sitten olen tehnyt tulosten eteen?


Liikkuminen ja harjoittelu ovat olleet säännöllistä ja nousujohteista heti synnytyksen jälkeen. Aloitin viime talvella liikkumisen vaunulenkkeilyllä, hiihtämällä ja kahvakuulailemalla. Melko pian ohjelmaan tuli myös pyöräily sisällä trailerin avulla. Kahvakuulatreenit oli helppo tehdä joko Jonnen katellessa sitteristä ja myöhemmin hänen nukkuessa päiväunia. Myös pyöräily trailerilla onnistui päiväunien aikaan – kiitos itkuhälyttimen :) Kesän korvalla siirryin pyörän päälle ulos, pulahdin järveen märkäpuvussa ja rymysin metsissä niin suunnistaen kun seikkaillenkin.  Sauvakävely ja rullahiihto tulivat ohjelmaan loppukesästä. Harjoittelussa syyskuuhun saakka menin kehoa kuunnellen ja hieman ennakkoon harjoituksia suunnitellen. Treenit eivät siirtyneet ilmojen vuoksi, sovelsin jos ulkona tuli kaatamalla vettä. Liikkuminen on halusta ja päättäväisyydestä kiinni.Harjoittelua minulle on kertynyt 16.4–14.10 (6kk.) jaksolla 255h7min. (keskiarvona 9h48min/vko.) Kaloreita näissä on palannut yhteensä 200 670kcal (keskiarvona 7718kcal/vko.) Paljon vähemmälläkin harjoittelulla paino laskee ja tuloksia syntyy. Nämä luvut ovat siis kestävyysurheilijan lukuja, niitä ei siis kannata verrata kuntoilijan lukuihin :) Mainittakoon vielä, että toki monet kestävyysurheilijat harjoittelevat sen 600-800h/vuosi. Minulle tämä tuntimäärä on tällä hetkellä ollut sopiva, sillä takana on n. 1v. (raskausaika) hyvin vähäistä liikuntaa ja tätä ennen olen pari vuotta (2008-2010) ns. jäähdytellyt eli lopetellut aktiiviuraa ja harjoitusmäärät ovat tippuneet aktiiviaikojen n. 650h/v. tasolta sinne 400-500h/v. tasoon.

Ruokailu on ollut säännöllistä (ateriavälit), terveellistä ja energiansaanti on tietysti ollut hieman pakkasella, jotta paino on ropissut alaspäin. Turhat napostelut, herkut ja makeat ovat jääneet, niitä ei ole oikeastaan edes tehnyt mieli! Makeahan lisää makean nälkää, joten kun ei sitä ”ruoki” – on homma ollut minun kohdallani melko helppoa ;) Sekin kannattaa pitää mielessä, että jos nyt syön tämän suklaapatukan; Mitä sen kuluttaminen vaatii?  Ainakin puoli tuntia reipasta liikuntaa! Siinä tilanteessa tulee varmasti valittua suuhun menevät vähän tarkemmin! Toki olen makeita ”herkkuja” sallinut itselleni esim. juhlissa, mutta homma on pysynyt hallinnassa ja pari palaa on riittänyt mainiosti. Painon pudottaminen on loppupelissä todella helppoa. Ikävää sanoa, mutta moni vaan tekee siitä turhan vaikeaa. Tavoitteet ovat liian kovat, tiukat tai epärealistiset. Aloitetaan rajusti ja ollaan nälissään jne. Tuskin kovin moni semmoista jaksaa kovinkaan kauan. Tavoitteenahan pitäisi kuitenkin olla pysyvä painonpudotus eli elämäntapamuutos, ei mikään kuuri. Kukaan ei varmastikaan halua olla ”kuurilla” koko loppuelämäänsä!? Vai tiedätkö jonkun joka olisi ollut kuurilla vuosia ja onnistunut siinä?

Jos Sinusta tuntuu, että haluaisit päästä omissa tavoitteissasi eteenpäin ja kaipaat apuja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti